Sidan uppdaterad 2016-03-17
Årsmötesdagen samlade ca 30 deltagare från alla lokalföreningar i Sörmland.
En bidragande orsak var säkert den presentation av och information om fjälluggleprojektet som Jan-Eric Hägerroth presenterade under förmiddagsprogrammet. 1978 fick Jan-Eric vara med om ett toppår för fjällugglor då man beräknade att minst 150 par häckade i våra fjällområden. Härefter har Jan-Eric varit hängiven och verksam i detta projekt att följa populationsstorlek och häckningsframgång hos de fjällugglor som ingår i den skandinaviska och ryska populationen. Härutöver finns det en isolerad population på Grönland, och den största populationen av fjällugglor finns i Alaska/Kanada som inte verkar beblanda sig med övriga populationer av fjälluggla. Att det uppstår häckningstoppar i vår del av utbredningsområdet är väldigt sällsynt och många parametrar måste slå in med lämmelförekomst och även riptillgången som viktiga faktorer för fjällugglans överlevnad. Med något års undantag har därför endast 1-5 par påbörjat häckning i Sverige under åren 1979- 2014. Under 2015 exploderade gnagartillgången vilket drog hit fjällugglor österifrån.
Jan- Eric berättade och visade bilder på de vedermödor med extremt mycket snö varvat med upplevelser av häckande fjällugglor i vår fjällvärld, som mötte inventerarna i fält runt midsommar 2015. Mer än 23 par som skred till häckning kunde konstateras. Tyvärr kraschade lämmeltillgången och därmed även häckningsframgången för ugglorna. Ingen mat resulterade snabbt i bon med döda ungar som därför övergavs. Kanske kom endast 3-4 ungar på vingarna av de 23 påbörjade häckningarna. Om de överlevde sommaren vet vi inte säkert. Jan-Eric drog en lans för projektet som finansieras från Club 300, WWF och flera privata sponsorer. Man kan stötta projektet genom att sätta in ett bidrag på plusgiro 11304-3. Märk ditt bidrag med "Fjälluggla".
Före lunch gav Ingvar Jansson en kort presentation av det inventeringsuppdrag av Kungsörn i Sörmland som FSO fått av Länsstyrelsen. Projektet har engagerat ca 60 inventerare i alla FSO´s lokalklubbar och projektet leds och administreras av fågelföreningen Tärnan.
Ingvar informerade även om ett projekt med tillverkning och utsättning av ejderhus i skärgården. Olika konstruktioner kommer att testas, bl.a. ute på Hävringe.
Lennart Eriksson informerade om lomprojektet och den upptaktsträff som kommer att hållas den 3 mars, då Mats Eriksson från Projekt Lom kommer och presenterar den förstudie om telemetristudier av storlom som bl.a. FSO varit med om att finansiera.
Innan lunchdags överlämnade Ingvar ett stipendium på 1500 kr ur Jörgen Israelssons minnesfond till Anton Johansson.
Efter lunch och innan årsmötesförhandlingarna presenterade Per Flodin, Jan Gustafsson och Kalle Brinell det förslag till atlasinventering i vårt rapportområde som Rrk Sörmland startar upp under 2016 och som kommer att pågå till 2019. Närmare information kommer att finnas på vår hemsida, och atlastutor kommer att kunna bokas och områdesansvariga kunna utses i våra lokalklubbar. Ledningsgruppen kommer att kunna hjälpa till med administration av atlasrutorna och hjälpa igång nya inventerare. Även om man inte bokar någon egen ruta uppmanas alla att rapportera i artportalen. Observationer med häckningskriterier hamnar i de olika atlasrutorna. Vid presentationen betonades vikten av att rapportera fågeln där den observerats och gärna precisera med egna skapade lokaler. Detta är särskilt viktigt för de skyddsvärda arter vi har och som finns på Rrk Sörmlands rapportmall. Även här hjälper ledningsgruppen med Per F, Jan G och Kalle B till med tips och råd.
Årsmötet klarades snabbt av under slutet av dagen med Leif Ekblom som mötesordförande. Ingvar Jansson omvaldes som ordförande i FSO. Jan- Eric Hägerroth invaldes som ordinarie ledamot i styrelsen från att tidigare ha adjungerats i fågelskyddsfrågor. Lennart Eriksson omvaldes på två år i styrelsen. Av tidigare ledamöter kvarstår Krister Aronsson, Steffan Kluge och Judith Lambert ytterligare ett år i styrelsen. En vakant post som ordinarie ledamot fick styrelsen i uppdrag att under kommande år försöka besätta, då både föreningens kassör Örjan Jitelius och Peter Larsson undanbett omval.
Ordförande Ingvar Jansson avtackade de avgående styrelseledamöterna och tackade för förtroendet att ytterligare ett år leda FSO, ett stimulerande jobb med en engagerad styrelse och en hel del intressanta projekt och utmaningar framför oss.
Copyright © Föreningen Södermanlands Ornitologer 2004-2025. All rights reserved
Webbsystem © Tormod Kelen