Sidan uppdaterad 2024-12-17
Du når startsidan även via den alternativa adressen fso.one
Är du ny på webbplatsen? Läs mera om FSO här.
FSO's ordförande Ingvar Jansson har skrivit en artikel som publiserats i Vår Fågelvärd. Den kan laddas ner som pdf här.
Artrally 2025 kommer att äga rum lördagen den 18 januari 2025 inom Nyköpings- och Oxelösunds kommuner mellan kl. 08.00 och 15.00. Alla lag avslutar vid parkeringen till Stjärnholms slott i Oxelösund kl. 15.00. Sedan inne på slottet utförs avslutning i en konferenslokal, 15.10 - 15.50, för att sedan vandra till restaurangen i slottet mellan kl. 16.00 och 18.00.
En detaljerad inbjudan finns här.
Nyköpings kommun ansöker om att få bedriva skyddsjakt inom två områden:
Kommunens ansökan finns här, och Tärnans/FSOs svar här.
FSO har nu haft sitt årsmöte den 10 mars 2024 i Strängnäs. 23 medlemmar deltog i mötet. Vi fick en ny styrelse bestående av Beje Aronsson, SOK, Leif Carlsson, OKE, Ingvar Jansson, ordförande, Tärnan, Anton Johansson, Tärnan, Sarah Palm, SOK och Johannes Ström, SOK. Vidare information om vad som beslutades på årsmötet hittar du i årsmötesprotokollet. Du kan också ta del av FSO's verksamhetsberättelse avseende Verksamhetsåret 2023.
Årsmötet föregicks av ett spännande förmiddagsprogram där Jan Oldebring berättade om ringmärkningen på Hartsö/Enskär. Janne Gustafsson berättade om inventering av kungsörn och arter i skogen, Ingvar Jansson talade om det aktuella läget när det gäller planerad havsbaserad vindkraft längs Sörmlandskusten och Leif Carlson förmedlade tankar om vad som händer i skogen inför ett tänkt skogsseminarium i höst.
Ingvar Jansson
Ordförande FSO
Vi är tacksamma om ni som rapporterar kungsörn från hela rapportområdet Södermanland i Artportalen (kom ihåg att dölja observationer då man kan misstänkta revir, även när det är subadulta fåglar) kan ange ålder på era observationer enligt detta (åtminstone): 5K- eller 5K+, alltså i grund och botten fåglar med vita fält i vingar/stjärt rapporteras som 5K- och fåglar utan vita fält i vingar/stjärt rapporteras som 5K+. Givetvis även med noggrann lokalplacering samt gärna med aktivitet vad fågeln/fåglarna gjort.
Tack!
Jan Gustafsson och Lars Danielsson
Kungsörnsgruppen i Södermanlands rapportområde
Föreningen Södermanlands Ornitologer (FSO) vill uppmuntra alla att rapportera sina fågelobservationer på Artportalen. Artportalen är det bästa redskapet som finns för att som privatperson bidra till fågelskyddet, då det bland annat används av myndigheterna inför exploatering och skogsavverkning. De inrapporterade fågelobservationerna kan då vara helt avgörande för att rätt hänsyn ska tas och för att långsiktigt kunna bevara fåglarna.
Vi vill uppmuntra att man rapporterar (att man använder något i aktivitetsfältet) med ett så högt häckningskriterium som möjligt, såsom ”obs i häcktid, lämplig biotop” eller ”besöker bebott bo”, men även anger om det är en rastande eller sträckande fågel. Samt, att man rapporterar så noggrant som möjligt. I många fall kan det vara bättre att skapa en egen lokal istället för att använda dem förinställda publika lokalerna som ofta är har en sämre noggrannhet. En ökad noggrannhet och ett högre häckningskriterium hjälper myndigheterna att enklare kunna avgöra vilka områden som det ska tas hänsyn till och hur stark den hänsynen bör vara. I nuläget upplever myndigheterna ett problem med att många skyddsvärda arter inte är inrapporterade med en tillräcklig noggrannhet eller har ett tillräckligt häckningskriterium. Följden kan bli att många områden exploateras utan nödvändig hänsyn till dessa arter. På Artportalen döljs rapporter av skyddsvärda arter med ett häckningskriterium automatiskt, så att ingen utomstående kan komma över uppgifterna.
FSO bevakar och validerar inkomna rapporter på Artportalen genom den Regionala Rapportkommittén (Rrk Södermanland) för att bland annat sammanställa häckningar, vilket underlättar för myndigheternas bedömningar. För vissa skyddsvärda arter finns det även en kontaktperson kopplad till FSO som man kan vända sig till. FSO jobbar aktivt med sekretessen för uppgifterna som de tar del av genom Artportalen och endast två stycken medlemmar (Jan Gustafsson och Per Flodin) har full behörighet att se uppgifter för de mest skyddsvärda arterna. Dessa arter är bland annat berguv, havsörn, kungsörn och pilgrimsfalk.
Rrk Södermanland
2018-12-17
Under åren 1993 – 2023 har Ulf T Carlsson inventerat de takhäckande fåglarna på byggnader i Kristinehamns hamn vid Vänern. Han vill nu skala upp inventeringen till nationell nivå. Hans upprop om inventering finns som pdf-fil här.
Årssammanställningen kan laddas ner här.
Årsboken för 2022 kan nu laddas ner här.
Nu kan du stötta skräntärneprojektet i Sörmland genom att köpa en T-shirt. Bilder på T-shirten finns på Tärnans hemsida.
Martin Green & co vid Lunds Universitet har gett ut en rapport med titeln Övervakning av fåglarnas populationsutveckling - Årsrapport för 2023. Rapporten kan laddas ner här.
Nu har vi lagt in en länklista i arkivet till alla artiklarna som förut fanns på startsidan.
Två nya rapporter om tärnor: Skräntärneinventering 2023 och Influensa hos kentsk tärna (på engelska).
Rapporten innehåller de senaste skattningarna av de nationella populationsstorlekarna samt sammanfattande trender för de senaste 20 (2003-2022) respektive 10 (2013-2022) åren. Årets rapport tittar även lite närmare på läget i sjöar och vattendrag.
Rapporten kan laddas ned från arkivet.
Info finns här.
På sidan Årsboken har vi lagt in ett urval av pdf-filer på äldre årsböcker och tidskrifter fram till och med år 2000.
Vi har nu kompletta presentationer av lokalerna i Flens, Gnestas, Katrineholms, Nyköpings, Oxelösunds, Trosas och Vingåkers kommuner, samt de första lokalerna för Eskilstuna och Strängnäs kommuner. Presentationerna innehåller information och kartor, och kommer successivt att utökas till att slutligen inkludera alla aktuella lokaler i Sörmlands län. Adressen är lokaler.fso.one.
För den som är nyfiken på vad som händer på fågelstationen rekommenderas ett besök på bloggen hartsoenskar.blogspot.com. Där finns info om verksamheten i höstas och under tidigare säsonger.
Länsstyrelsen har beslutat om föreskrifter för fågelskyddsområden i skärgården i Södermanlands län. Beslutet kan laddas ner här.
För att en epost-länk ska funka, måste man ha registrerat sin epost-klient i webbläsarprogrammet. Hur man gör detta kan man läsa om här.
Det kan tillhöra statens vilt. Kolla då via denna länk om så är fallet. Där får du också information om hur du skall gå tillväga. Om fågeln är ringmärkt får du mer information hur du skall gå tillväga här.
Copyright © Föreningen Södermanlands Ornitologer 2004-2024. All rights reserved
Webbsystem © Tormod Kelen