Sidan uppdaterad 2016-03-17

Vadsjödagen 2015 en lyckad våtmarksdag

Totalt kom det över 40 personer till den utannonserade dagen vid Vadsjön söndagen den 9 augusti kl. 10:00 – 13:00.

Lennart Eriksson från FSO´s styrelse hälsade alla välkomna vid en fantastisk utsikt över Vadsjön i det allra bästa sensommarväder man kunde tänka sig. Lennart gav en kort tillbakablick på den senaste genomförda restaureringsprocessen som startade hösten 2012 och som vi nu kunde se resultatet av ett år efter att godkända åtgärder slutförts.


Huset

Foto © Lennart Eriksson.


Rolf Pettersson som projektledare tillsammans med markägaren vid Torps säteri Fredrik Norberg har varit de tongivande i detta projekt. Ambitionen har varit att tillsamman med övriga i FSO´s Vadsjögrupp och kringboende försöka återställa våtmarken till en bra fågelvåtmark med goda villkor för betande nötkreatur som är en nödvändighet för en bra våtmarksskötsel.

Efter många diskussioner och prioriteringar anlitades Sören Eriksson, Hushållningssällskapet, för att skriva en restaureringsplan baserad på gruppens ambitioner. Fredrik Norberg sökte sedan bidrag från länsstyrelsen för nödvändiga restaureringsåtgärder. Ärendet hamnade på Jan Häggs bord och länsstyrelsens prioritering stämde väl in på föreslagna åtgärder. Ca 500 000 kr beviljades till projektet och restaureringsarbetena påbörjades under våren 2014. Resultatet kunde vi idag själva bevittna från trädgårdsplanen vid Torps säteri.

Rolf Petersson redogjorde för vilka ideér som varit bärande när olika åtgärder diskuterats. I första hand gäller att bekämpa kaveldun och uppväxande videbuskage som hotat våtmarken att helt växa igen. En annan viktig princip har varit att försöka efterlikna en naturlig vattenregims förlopp i så hög grad som möjligt. Med hjälp av en munk vid inloppet från Långhalsen kan under normala år en hög vårvattennivå hållas kvar i våtmarken. Med hjälp av den renoverade pumpstationen kan sedan vattennivån sänkas under sommar/tidig höst, och efter utpumpning till rätt nivå kan man sedan med munkens hjälp fylla på med vatten under hösten. Detta följer den vattenregim som normalt råder ute i naturliga våtmarker som inte påverkas av vattenreglering i kringliggande sjöar. Rolf poängterade även att varje våtmark är unik. Framtiden är därmed spännande och detaljutformning i både åtgärder och skötsel inte helt förutsägbar.


Huset

Foto © Lennart Eriksson.


Fredrik Norberg berättade att renoveringen av den gamla pumpstationen blev klar under sommaren i år och möjliggjorde en sänkning av vattennivån under ca 10 dygn i slutet av juli/början av augusti så att vattendjupet idag (9 augusti) är ca 2-3 dm på djupaste stället. Detta har lett till en ganska kraftig fiskdöd, både med positiva och negativa konsekvenser. Mer lättfångad fisk i det grunda vattnet har lockat till sig havsörnar som kommit till dukat bord. Som mest har över 40 havsörnar noterats samtidigt under födosök i början på augusti. En upplevelse för både kringboende och tillresta skådare. Antalet havsörnar har även haft avskräckande effekt på antal grågäss vid Vadsjön. Vid denna tid förra året var grågässen talrika med över 1000 individer vid sjön. Idag flyger enstaka flockar förbi eller födosöker på betesmark på betryggande avstånd från Vadsjöns födosökande örnar. En negativ effekt av fiskdöden är att vattnet blir olämpligt för betesdjuren.

Utsättning av färskvatten från Vevelsta gård har varit nödvändig i år. Denna utveckling måste följas och förhoppningsvis blir effekterna inte lika kraftiga nästa år eftersom sjöns fiskliv nu har anpassats efter den årstidsstyrda vattenregimen vilken inte tidigare har kunnat tillämpas.

Kampen mot kaveldun diskuterades och det konstaterades att årstidsvariationen i vattenstånd kanske är nödvändig för att bromsa kaveldunets tillväxt. Olika metoder kommer att kunna testas t.ex. sänkning av vattennivån under vintrar då Vadsjön är istäckt. Härigenom kan s.k. isbränning uppstå vilket kommer att plåga kaveldunbestånden menade Rolf P. Att bekämpa kaveldun med fräsning kräver täta och upprepade behandlingar vilket vi inte har haft ekonomiska resurser att genomföra här.

Efter genomgången på gräsplanen med utsikt över hela Vadsjön och kringliggande ekskogslandskap fick alla deltagare korv med bröd och dricka. Jacqueline Hellsten ordnade med denna fältmässiga förplägnad och berättade även om sitt intresse att marknadsföra Vadsjön med dess kringliggande landskap till en naturintresserd allmänhet. Jacqueline meddelade att det finns möjlighet till olika gruppaktiviteter med mat och logi och även en kulturhistoria att berätta om bygden kring Vadsjön. Hon efterlyste mer information om Vadsjöns fågelliv och om de ideér om landskapsförvaltning som vi diskuterat under projektets gång. En våtmarksled finns uppskyltad i sockenföreningens regi med plats för mer information om våtmarken och dess skötsel.

De som önskade följde sedan med till Ekbacken och dess fågeltorn på västra sidan av Vadsjön där vi fritt skådade på de ca 10 örnar som uppehöll sig i närheten, och övriga fåglar, mest vadare, som födosökte på de nyblottade vadarbankarna som för dagen löper runt i stort sett hela sjön.

Hittills i år har 36 vadararter noterats vid Vadsjön. Bland årets rariteter finns både styltlöpare och smalnäbbad simsnäppa som besökte sjön i början av juni månad. Totalt har i år minst 149 fågelarter setts och rapporterats från Vadsjön.

Många positiva reaktioner gavs från tillresta skådare och jag tror jag kan svara för alla när jag riktar ett stort tack till alla som engagerat sig i detta våtmarksprojekt och främst då markägarna som gett sig in i ett projekt där vi inte riktigt kan förutse alla effekter som olika åtgärder kan leda till. Att vidmakthålla en hög standard på en våtmark kräver årlig skötsel och kontroll. Ytterligare planering gäller redan nu och det gäller att inte slå sig till ro efter den första positiva effekten.

Kanske kan Vadsjödagen i början av hösten i samband med vattensänkningen bli en årlig tradition då vi tillsammans kan utbyta erfarenheter om hur vi bäst ska fortsätta med årliga skötselåtgärder i våtmarken och hur vi tillsammans ska kunna påverka förvaltningen av detta unika landskapsavsnitt i Sörmland.

Tack alla ni som kom!

FSO, Vadsjögruppen


Copyright © Föreningen Södermanlands Ornitologer 2004-2024. All rights reserved


Webbsystem © Tormod Kelen