FSOs höstmöte 2014

 

Efter inledande fika, välkomsthälsning av ordförande Ingvar Janson och en kort presentation av de 34 deltagarna berättade Urban Rundström om sina studier av nattskärran. Vi förstår att Urbans mångåriga forskning inte bara ökat kunskapen om nattskärran utan också bidragit till myggen och knottens fortbestånd. Vi delgavs både glädjestunder och besvärligheter i sökandet efter denna nattaktiva fågel. Jag är övertygad att många blev inspirerade av föredraget och att fler nattskärrerapporter kommer att dyka upp i framtiden.

Efter Urban berättade markägaren Fredrik Norberg och projektledaren Rolf Pettersson vad som hänt i projekt Vadsjön och vad som planeras. En omfattande röjning av sly och kaveldun har öppnat stränderna och boskapen hjälper till att hålla strandängarna öppna. En av pumpstationerna planerar man att sätta i stånd, inte för att som tidigare tömma våtmarken utan för att få en naturligenlig reglering av vattenståndet.

Efter en kort bensträckar tog Per Flodin till orda och talade om aktuellt från länsstyrelsen.  
Per berättade och visade bilder från projekt ”Life Coast Benefit”, ett projekt som omfattar Natura 2000-områden i Sörmlands, Östergötlands och Kalmar läns skärgårdar och bekostas av EU. Vi fick reda på vad som skall åtgärdas och hur länge projektet ska pågå.
Han rapporterade också om projekt ”Ostlänken”, hur den nya banan skall dras och tidplanen m.m., och hur det går med ”Svalan” och Artportalen. 
Sista halvtimmen före lunch visade Peter Larsson en film från en av observationskvällarna i lomprojektet. Leif Carlsson och Lennart Eriksson berättade hur projektet fortskred och visade uppnådda resultat hittills.
Vi fick både information om bakgrunden till projektet och hur det genomförs.
 

 
Efter en mycket god lunch tipsade representanter från resp. lokalförening om en mindre känd men besöksvärd fågelskådarplats i det egna området. I detta sammanhang passar det att slå ett slag för FSOs utmärkta bok ”Fågellokaler i Sörmlands län” en oumbärlig guide för både för nya och gamla skådare i Sörmland. 
Kaffepaus saknades inte på eftermiddagen och efter den gav Jukka Väyrynen även de mer rutinerade ornitologerna några extra grå hår. "Vadarquiz" kallade han det, och visade bilder på ett antal långbenta fåglar i olika färgteckning. Det mumlades en del och jag tror inte många lyckades pricka alla rätt. Efter en betänketid visade pedagogen Jukka bilderna igen men nu med pilar som pekade på kännetecken som skiljer agnarna från vetet.

Efter mötet, på väg till parkeringsplatsen, kunde jag inte undgå höra några förstagångsbesökares kommentarer, grundat på vad jag hörde är jag säker på att jag kommer att se dem på nästa höstmöte.
Tack FSO för en givande och intressant söndag.

Text och bilder: Bo Sandgren