Sidan uppdaterad 2016-03-17

FSO´s höstmöte på Åsa folkhögskola 2013

Söndagen den 10 november hade 30 FSO-are denna gråmulna novemberdag samlats på Åsa folkhögskola för att ta del av gammal och ny kunskap om vår ansvarsart fiskgjusen och andra projekt som bedrivs inom FSO. Ingvar Jansson, vår FSO-ordförande, inledde mötet, och deltagarna fick presentera sig. Sedan överlämnade Ingvar ordet till Peter Hellström, som är rovdjursforskare och FSO´s vice ordförande. och utsedd av FSO att vara den samlande kraften för vårt arbete med fiskgjusen.

Under Peters sakkunniga ledning som koordinator för denna dag i fiskgjusens namn, ägnades förmiddagen i huvudsak åt att belysa och motivera fiskgjusen som ansvarsart för oss i Sörmland. Peter återkommer med konkreta metoder för hur vi tillsammans kan hjälpa till att värna denna ansvarsart i FSO´s regi.


Några av mötesdeltagarna
Några av mötesdeltagarna. Foto ©: Lennart Eriksson

Håkan Gilledal berättade om sina 40-åriga studier av fiskgjusens häckningsframgång i Västra Mälaren. Denna långa tidsstudie har publicerats av Länsstyrelsen och finns nu här och på sidan FSO-projekt/Fiskgjusen.

Per Folkesson från Länsstyrelsen fick svara på frågor om länsstyrelsens ansvar att förvalta de ansvarsarter som vi från FSO har prioriterat för vårt län. Uno Andersson, som representade länsstyrelsens tillsyningsmän i Båven, fick uttala sig om fiskgjusens status där. Han påpekade behovet av att stärka fiskgjusens position i vårt sjörika landskap bl.a. genom att erbjuda konstbon där lämpliga normala boträd saknas.


NN
Peter Hellström utreder skillnaderna mellan manliga och kvinnliga fiskgjusar.
Foto ©: Lennart Eriksson

Efter lunchen presenterades det pågående arbetet med storlom, som också är en art som FSO pekat ut som ansvarsart i Sörmland. Jukka Väyrynen och Leif Carlsson berättade om sommarens lomstudier som genomförts av flera FSO-skådare. Informationsdokumentet "Storlom - en Sörmländsk ansvarsart", som utformats av Jukka Väyrynen, kan nu laddas ned här.

Både inventering av häckningssjöar, fiskesjöar och sjöar med ansamling av storlommar för övernattning är intressant för att bättre lära känna denna art. Även lommarnas rörelsemönster i landskapet i slutet av häckningssäsongen och fram till avflyttning under hösten behöver klarläggas. Därigenom får vi ett bättre underlag för vårt ställningstagande vid t.ex. vindkraftsetableringar i områden med stor lomtäthet, som vi har i delar av vårt landskap. Lomgruppen kommer att bjuda in till arbetsmöte innan starten på nästa lomsäsong för att diskutera lämpliga arbetsmetoder för hur arbetet ska bedrivas under kommande säsong. En förstudie om hur vi skulle kunna utnyttja teknik med sändarförsedda storlommar från vårt område kommer att undersökas. Positiva resultat har erhållits med smålom i Baltikum.

Projektet med restaurering av Vadsjön presenterades av Rolf Pettersson. En projektplan för restaurering av Vadsjön har upprättats, och en ansökan om finasiering har lämnats till Länsstyrelsen. Vid positivt beslut kommer restaureringen att utföras under 2014/15.

Lennart Eriksson visade vad årets intensifierade fågelbevakning av Vadsjön med rapporter till Svalan hade inneburit. Arbetsgruppen för Vadsjön kommer att kalla till arbetsmöte så fort som beslutsfrågan i detta restaureringsprojekt har klarnat.

Eftermiddagen avslutades med att Peter Hellström och Jan–Eric Hägerroth gav mötesdeltagarna en inblick i verksamheten knuten till havsörn och kungsörn. Jan-Eric berättade om kungsörnen som blivit politisk hett stoft bland ornitologer i samband med regeringens rovdjursproposition. Kungsörnen hänförs till de stora rovdjuren, och Jan-Eric poängterade vikten av det arbete som pågår i Föreningen Kungsörnens regi att påverka det politiska etablissemanget för att säkerställa en god bevarandestatus i hela landet för denna art.

Jan-Eric tog även upp problem med illegal handel med ägg och döda/levande fåglar från Skandinavien, vilket idag tyvärr är en verklighet med internationell spridning. Jan–Erics engagemang att stävja dessa kriminella handlingar är mycket lovvärd och uppskattas av vår regionala fågelförening FSO.

Ingvar Jansson avslutade mötet och tackade alla föredragshållare för en mycket intressant dag med förmedlande av mycket kunskap, som han hoppades mötesdeltagarna sprider vidare till alla medlemmarna i våra lokalklubbar. Ett tack även till Krister Aronsson som svarat för de praktiska bestyren så att lokal och förtäring fungerade på ett som vanligt utmärkt sätt.

Lennart Eriksson


Copyright © Föreningen Södermanlands Ornitologer 2004-2024. All rights reserved


Webbsystem © Tormod Kelen